Дома > Вести > Вести од индустријата

Колку знаете за губење на влакна?

2022-04-07

Во инсталацијата на оптички влакна, прецизното мерење и пресметување на врските со оптички влакна се многу важни чекори за да се потврди интегритетот на мрежата и да се обезбедат перформансите на мрежата.Оптичкото влакно ќе предизвика очигледна загуба на сигналот (т.е. губење на влакна) поради апсорпција и расејување на светлината, што влијае на доверливоста на оптичката преносна мрежа.


Вид на губење на влакна

Губењето на оптичките влакна е исто така означено како оптичко слабеење, што се однесува на количината на оптичка загуба помеѓу крајот што предава и примачкиот крај на оптичкото влакно. Постојат многу причини за губење на влакна, како што се апсорпција/расфрлање на светлосната енергија од материјалот од влакна, губење на свиткување, губење на конекторот итн.


Сè на сè, постојат две главни причини за губење на влакната: внатрешни фактори (т.е. вродени карактеристики на влакното) и надворешни фактори (т.е. предизвикани од неправилно работење на влакното). Затоа, загубата на влакна може да се подели на внатрешна загуба на влакна и надворешна загуба на влакна. Внатрешната загуба на влакна е инхерентна загуба на влакно материјал, кој главно вклучува загуба на апсорпција, загуба на дисперзија и загуба на расејување предизвикани од структурни дефекти; Невнатрешната загуба на влакна главно вклучува губење на спојување, губење на конекторот и губење на свиткување.


Стандард за губење на оптички влакна

Алијансата за телекомуникациска индустрија (TIA) и Алијансата за електронска индустрија (EIA) заеднички го формулираа стандардот EIA/TIA, кој ги специфицира перформансите и барањата за пренос на оптичките кабли и конектори, а сега е широко прифатен и се користи во индустријата за оптички влакна. Стандардот EIA/TIA појаснува дека максималното слабеење е еден од најважните параметри за мерење на загубата на влакна. Всушност, максималното слабеење е коефициентот на слабеење на оптичкиот кабел, во dB/km. Сликата подолу го прикажува максималното слабеење на различни типови оптички кабли во стандардот EIA/TIA-568.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept